При дотриманні правил інкубації можна сподіватися на хороше виведення. Пташенята з невеликих за розміром яєць з'являються на світ першими. Виведення курчат триває 24-30 годин.
У міру вилуплення, пташенятам дають обсохнути і прибирають з інкубатора - поміщають в спеціальне приміщення з обігрівачем (брудер).
При правильній техніці інкубації повноцінних яєць першу вибірку курчат проводять після того, як виведуться і обсохнуть 70-75% всього молодняку, наступна – через 6-8 годин.
Після першої вибірки курчат температуру в інкубаторі збільшують до 37,2-37,4 ° С, а вологість зменшують до 29,5-30 °С по вологому термометру. Вентиляційні отвори зменшують на половину.
В період виведення двері інкубатора слід відкривати якомога рідше.
Виведення вважається хорошим, якщо смертність зародків не перевищує:
• при контрольному перегляді на 7-й день 1-2% (кров'яні кільця);
• при перегляді на 11-й день 2-3% (завмерлі);
• при виведенні 3-4% (задохлики).
В процесі інкубації (до прокльовування) початкова вага курячих яєць при хорошому розвитку зародків знижується на 12-14%, причому в перші дні менше, ніж в кінці (на 7-й день - 3-3,5, на 11-й - 7-9, на 19-й - 2-2,5%).
Середню втрату ваги встановлюють зважуванням одного контрольного лотка з курячими яйцями до закладки в інкубатор, а також на 7, 11 і 19-й дні інкубації.
Правильна оцінка якості виведених курчат впливає на результати вирощування. Якість курчат яєчних порід оцінюють через 6 годин після виїмки, курчат м'ясних порід – через 8-12 годин.
Курчата, придатні до вирощування - рухливі, активно реагують на звук, мають м'який, підібраний живіт, закриту пуповину без слідів кровотечі, рожеву чисту клоаку. У курчат м'який, рівний, блискучий, добре пігментований пух, ноги і дзьоб міцні, ясні блискучі очі, голова велика, широка, дзьоб короткий, товстий, крила щільно притиснуті до тулуба.
Якість молодняка птиці інших видів оцінюють за такими ж ознаками в світлому, сухому, теплому приміщенні (температура повітря 24-25 °С, вологість 60%).
|