Головна » Статті » Різновиди свійської птиці

Перепілки

Перепілка – найдрібніший представник ряду куроподібних – середня вага дорослої особини становить 120 грам, іноді може досягати 150 м.

Широке поширення перепеловодство та наших територіях налічує всього близько 50 років, хоча в останні роки розведення перепелів стало помітно популярнішими. Воно й не дивно - їх м'ясо давно славиться своїми дієтичними і смаковими якостями. Але набагато більшою цінністю володіють яйця перепелів. Ці крихітні строкаті яйця за кількістю корисних елементів залишили далеко позаду всіх представників домашнього пташиного царства і практично не мають протипоказань.
Яйця перепелів містять:
  - Амінокислоти (лізин, глютамінову і аспарагінову кислоти, метіонін, триптофан, цистеїн);
  - Мінеральні речовини (фосфор, кобальт, калій, мідь, кальцій, залізо);
  - Органічні групи вітамінів A, PP, B2, B1.

Наявність всіх незамінних амінокислот є основною перевагою цих яєць. А кількість заліза, фосфору і калію в перепелиних яйцях майже в п'ять разів більше, ніж в курячих. І якщо перепелині яйця вживати в сирому вигляді, то всі перераховані вище речовини організмом засвоюються практично на 100%.

На відміну від звичайних курячих яєць, ці плямисті яйця в рідкісних випадках бувають заражені небезпечним сальмонельозом. Це пояснюється тим, що температура тіла дорослих перепілок досягає 42 градусів, завдяки чому вони рідше хворіють на інфекційні захворювання.

Завдяки такому унікальному складу перепелині яйця сприяють лікуванню ряду хвороб внутрішніх органів, шкіри, виводять з організму наслідки радіації. Рекомендуються при розладах шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, цукровому діабеті та інших хворобах. Вони практично не викликають алергічної реакції. Рекомендована лікарська доза: для дорослого - від 4 до 6 штук, для дитини - від 2 до 3 щодня.

У перепелів інтенсивний метаболізм і висока продуктивність. Перепілка з вагою 120 г дає щорічно більше 300 яєць, і яєчна маса більше ваги самки в 20-24 рази. Забарвлення шкаралупи - від темно-рябої до білої, вага яйця 10-12 г. Початок яйцекладки у перепілок починається від півтора місяця.

 

Добових курчат потрібно утримувати при температурі +37 ° С. Через тиждень потрібно знизити до +35 ° С і продовжувати зниження протягом усього місяця, коли температура повітря в клітці не досягне рівня 20 ° С при вологості в 55%. Така ж ситуація з освітленням. У перший тиждень курчат потрібно утримувати при цілодобовому освітленні, а з часом почати скорочувати період освітленості, щоб у віці 45 днів птах проводила при світлі до 12 годин на день.

Повноцінна і доступна їжа для перепелів - збалансовані комбікорми. Також вони люблять свіжу зелень - листя кропиви, молочаю, кульбаби, очистки від огірків, капустяне листя. Для нормалізації травних процесів до корму періодично підмішують дрібний пісок.

У період яйцекладки самка з'їдає від 20 до 30 грам корму на добу, самець - 18. Таким чином, з першого дня і до зрілості, витрата кормів становить трохи більше одного кілограма на голову, за рік дорослий птах з'їдає до 10 кілограмів кормів.

Розведення здійснюється в основному тільки при клітковому утриманні птиці. Як показує практика, це і зручніше і вигідніше.

Догляд за перепелами передбачає дотримання певних правил:

• температура приміщення від + 16 ° С до + 26 ° С, вологість - 60-70% (допускаються відхилення не більше 5% в кожну сторону);
• помірне освітлення 17-20 годин на добу - умова, що підвищує несучість;
• хороша вентиляція пташника, інакше в приміщенні з'явиться затхлий, специфічний запах, який складно вивести;
• виключення дратівливих факторів - різкі рухи, гучні звуки;
• грамотно розрахована щільність посадки птиці;
• правильно організоване годування;
• своєчасна чистка кліток з повним видаленням відходів життєдіяльності.

Мабуть, сама сувора умова утримання, за дотриманням якої потрібно стежити особливо уважно, це помірне освітлення і постійна наявність свіжої води.

Головне достоїнство перепілки - стійкість до інфекційних захворювань, що робить їх м'ясо і яйця високоекологічними і безпечними продуктами навіть без серйозної обробки.

Категорія: Різновиди свійської птиці | Додав: Mag (20.01.2017)
Переглядів: 865 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar