Головна » Статті » Інкубація свійської птиці

Режим інкубації яєць

Курячі яйця укладають в інкубаційні лотки тупим кінцем догори. Кращий час для закладки яєць в інкубатори – від 16 до 22 годин. При такій закладці на 22-гу добу виведення повністю закінчується. Після вивільнення курчат інкубатор протягом дня можна ретельно очистити від шкаралупи і пуху, помити і продезінфікувати.
У перші 3,5 доби температуру повітря в інкубаторі підтримують на рівні 38,3 °С, відносну вологість повітря – 60%, з 4-го дня по 10-й – 37,8-37,6 °С, відносну вологість – 55-50% , а з 11-го дня до самого вилуплення – 37,0-37,2 °С, вологість - 45-49%.
Курячі яйця повертають 12 або 24 рази на добу (через 1-2 години).
Яйця на виведення переносять після закінчення 19,5 діб (на 20-й день вранці). На вивідних лотках їх укладають горизонтально. Щоб уникнути загибелі курчат, не можна переущільнювати яйця на вивідному лотку.
Температура повітря при виводі курчат повинна бути 37,0-37,5 ° С, а вологість 65-70% (або 32 -33 ° С на зволоженому термометрі). При неможливості утримати підвищену вологість під час виведення рекомендується поставити в шафу 2 дека з водою.
Під час інкубації курячих яєць необхідно забезпечити регулярне надходження свіжого повітря. На початку інкубації повітрообмін мінімальний. У міру розвитку ембріона його поступово збільшують. Інтенсивний обмін повітря особливо потрібен в останні дні інкубації курячих яєць, коли дзьоб ембріона проникає в пугу і ембріон переходить до легеневого дихання. Недотримання цієї вимоги може привести до появи великої кількості відходів.
Щоб уникнути перегріву ембріонів, необхідно періодично (через 2-3 години) контролювати температуру поверхні курячих яєць. При нормальному режимі інкубації вона буде в межах 37,5-38 °С до 11-го дня, після 11-го дня -38,5-39 °С. При вимірюванні температури, ртутна кулька термометра повинна торкатися шкаралупи нижче нуги курячого яйця з розвиваючим ембріоном. Якщо температура поверхні курячих яєць перевищує зазначений вище рівень, то необхідно знизити температуру повітря в інкубаторі і застосувати охолодження. Яйця охолоджують до 32 -34 °С протягом 15-30 хвилин. Повільне охолодження теплим повітрям ефекту не дає. Відновлення температури в інкубаторі після охолодження повинно відбуватися за 30 -50 хвилин (чим швидше, тим краще).
У літню пору, коли температура повітря перевищує 30 ° С, створюється небезпека перегріву курячих яєць з другої половини інкубації. У таких випадках яйця охолоджують два рази на добу: вранці та ввечері (без виносу їх з інкубатора) продуванням повітря. Під час охолодження лотки встановлюються в горизонтальне положення. Тривалість охолодження від 10 до 40 хвилин, в залежності від температури повітря приміщення і віку зародків. Наприкінці охолодження температура поверхні курячих яєць знижується до 31-32 °С.

Основною причиною смертності ембріонів є, в основному, порушення режиму інкубації.
Перегріли яйця - почнеться передчасне покльовування. Молодняк буде невеликий, з погано ввібраною пуповиною. На внутрішній поверхні таких яєць бувають видно залишки невикористаного білка. Це означає, що підвищеною температурою пташеня вижили з яйця раніше необхідного терміну, не давши йому взяти з материнського матеріалу все, що йому належить. Багато перегрітих ембріонів гинуть в яйці від задухи. До кінця інкубації у них підвищується чутливість до нестачі кисню і підвищеного вмісту вуглекислоти.
Про порушення обміну дізнаються по накльовуванні в гострому кінці яєць, неправильного положення ембріона. Голова у нього буває повернута в бік гострого кінця яйця. Каченята, наприклад, при недостатньому газообміні зовсім погано виводяться.
Погубити ембріони можна і неправильним перевертанням яєць. В такому випадку вони не повністю використовують білок і погано розвиваються. Під шкаралупою залишається білок, який вони не встигли взяти. Якщо каченяті або гусенят після виведення і вдається на якийсь час залишитися в живих, дні його полічені.
Охолоджувати яйця також обов'язково. В такому випадку умови інкубації наближаються до природних, як це відбувається у квочки.
Особливо важливо охолоджувати яйця гусей і качок. У жовтку у них більше жиру, тому зародки, використовуючи його, виділяють багато тепла, і якщо не дати їм трохи охолонути, вони загинуть від перегріву.
У невеликому інкубаторі, де є пристосування для повертання яєць без відкривання дверцят, операцію цю проводять через кожні дві години, за винятком ночі. Починають операцію зі середнього періоду. Якщо такого пристосування немає, то для охолодження лоток виймають з інкубатора два рази на добу, поєднуючи повертання з охолодженням.
Чи довго охолоджувати? Застосовують такий прийом. Підносять яйце до віка ока, і якщо не відчувається ні тепла, ні холоду - вистачить. При ручному повороті яєць їх остуджують з другого дня інкубації до початку виведення, поки не почують писк зсередини або поки не почнеться прокльовування.

Інкубація курячих яєць

Період

Тривалість

Температура

Вологість

Поворот

Провітрювання

1

1 – 11 днів

37,9 °С

66 %

4 рази на добу

2

12 – 17 днів

37,3 °С

53 %

4 рази на добу

2 рази на добу по 5 хв.

3

18 – 19 днів

37,3 °С

47 %

4 рази на добу

2 рази на добу по 20 хв.

4

20 – 21 днів

37,0 °С

66 %

2 рази на добу по 5 хв.

 

Категорія: Інкубація свійської птиці | Додав: Mag (20.01.2017)
Переглядів: 2889 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar