Міражування - це просвічування яєць на предмет їх заплідненості і правильного розвитку зародка. Міражні яйця - це вилучені з інкубатора незапліднені яйця.
Строки міражування у кожного виду птахів свої.
птиця
|
1-ше
|
2-ге
|
3-тє
|
кури
|
на 6 день
|
на 11 день
|
на 19 день
|
індики
|
на 8 день
|
на 14 день
|
на 26 день
|
гуси
|
на 9 день
|
на 13 день
|
на 27 день
|
качки
|
на 8 день
|
на 14 день
|
на 26 день
|
цесарки
|
на 8 день
|
на 14 день
|
на 26 день
|
Як робити міраж яєць? У праву руку взяти яйце з шестиденним зародком, повернувши пугою догори, і почати обертати біля самого отвору овоскопа.
Яйце незапліднене при просвічуванні схоже на свіже - воно так само прозоре, з темнуватим диском жовтка посередині.
У яйці з мертвим зародком при міражі ми побачимо червону кров'яну пляму, іноді з темною цяткою посередині, нерідко і просто червону нитку.
Інакше виглядає живий зародок. Тут ясно вирізняється рухлива темна плямочка з променеподібно розбіжними від нього червоними ниточками. Це кровоносні судини зародка. Чим більша і темніша плямочка, чим вона більш рухлива, чим червоніші і товщі «ниточки» або кровоносні судини, - тим кращий зародок, а, отже, – і майбутнє курча.
Другий міраж проводять на дев'ятнадцятий день. Цього разу відбирають зародків, завмерлих з шостого по вісімнадцятий день.
На дев'ятнадцятий день всі яйця з мертвим зародком відбирають. Решта поміщають в інкубатор.
Накльовування яєць починається на двадцятий день. Курчата, якщо дотримуватися правил інкубації, завжди вилуплюються дружно.
Забирають курчат з інкубатора тільки після того, як вони цілком обсохнуть, і поміщають їх під живу курку або під штучну квочку - брудер.
|